Výrobky z mlieka

Výrobky z mlieka

 

Maslo

Čerstvo nadojené mlieko z nášho automatu sa nechá odstáť, kým sa na jeho povrchu neusadí smotana, tučná zložka mlieka.

Maslo sa vyrába zo smotany, ktorá sa obyčajne nechá skysnúť, pretože maslo z nej je trvanlivejšie než zo sladkej smotany. Smotanu vyšľaháme mixérom asi 10 - 15 minút, kým sa nevytvorí maslo, z ktorého ručne vytlačíme prebytočnú vodu.

Hotové maslo dáme do nádoby a odložíme do chladničky.

 


Tvaroh

tvarohMlieko z nášho automatu necháme pri izbovej teplote skysnúť (najlepšie v tej istej nádobe v ktorej ho budeme ohrievať). Môže to trvať až dva dni. Ak chceme proces skysnutia urýchliť pridáme do mlieka už predtým skysnuté mlieko, alebo zakysanku, alebo lyžicu citrónovej šťavy.

Keď mlieko skysne pomaly ho ohrievame. Na mäkký tvaroh stačí teplota 30-40° C. Vrstvy, ktoré sa na chvíľu zdanlivo spojili, sa postupne po pár minútach (15 – 20 minút) oddeľujú, a po premiešaní sa tvaroh usadí na dne nádoby. Mlieko odstavíme, zakryjeme a necháme pomaly vychladnúť. Po vychladnutí sa obsah hrnca precedí (najlepšie cez textilnú plienku). . Tvaroh treba skladovať pri teplote do 8 °C.

 


Jogurt

jogurt

  • 1l plnotučného mlieka
  • 1 malý biely jogurt

Mlieko z nášho automatu zahrejeme tesne pod bod varu. Potom ho necháme vychladnúť približne na 40 °C a zmiešame ho s jogurtom a prelejeme do menších nádob so šrobovacím vrchnákom. Potom odložíme na teplé miesto. Môžeme využiť rúru, keď ju máme ešte teplú z pečenia, v zime sa dá použiť aj radiátor, alebo jogurtovač, prípadne uložíme zmes do perín. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je 30 až 40 °C. Zmes necháme stáť asi 10-15 hod. Dochutíme podľa ľubovôle. Ak chcete jogurt urobiť aj na budúce, postupujte rovnako, len namiesto kúpeného jogurtu použite vlastný.

 


Syr

syr

  • 10 l mlieka
  • 20 ml syridla
  • 0,5l kyslého mlieka

Mlieko zahrejeme na 38 °C a pridáme doňho kyslé mlieko a zamiešame. Potom pridáme do mlieka syridlo, ktoré zriedime s trochou vlažnej vody a dobre rozmiešame.

  • syr
  • Necháme odstáť 20-30 min, kým mlieko nestuhne. Po stuhnutí premiešame lyžicou a zova necháme odstáť 20-30 min.
  • syr
  • Potom zmes precedíme cez textilnú plienku(vhodné je odstrániť tlačením syra v plienke čo najväčšie množstvo srvádky) a necháme odkvapkať.
  • syr

 


Syrové nite (korbáče)

 

syrove_nite

Zo syra, ktorý sme si vyrobili si môžeme naťahať korbáče. Syr nakrájame na tenké plátky, ktoré vložíme do hrnčeka s horúcou vodou a vareškou sa snažíme urobiť zo syra hmotu podobnú gume, keď je syr dobre rozohriaty v teplej vode palcom a ukazovákom sa snažíme ťahať syrové nite. Niť posúvame do druhého hrnčeka, kde máme studenú vodu v ktorom syr tvrdne.

  • syrove_nite
  • Syrové nite potom namotáme napríklad na kuchynský lopár a rozrežeme. Nakoniec ich namočíme do studeného rôsolu. Rôsol si spravíme uvarením vody a soli. Nite budú slané podľa toho ako dlho budú namočené v rôsole.
  • Upozornenie: Môže dôjsť k opareniu prstov, lebo voda s ktorej nite ťaháme musí byť pomerne horúca, keď bude chladnejšia, nite sa nebudú dať ťahať.

Falošná treska

 

falošná treska

  • 250g tvarohu
  • 1 cibuľa-nakrájať
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo (pretlačiť cez mriežku)
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 majonéza alebo tatarská omáčka
  • 2 mrkvy nastrúhať
  • 3-4 kyslé uhorky pokrájať na drobno
  • 1/2 kávovej lyžičky vegety

Všetko zmiešať.



Predaj čerstvého mlieka

 

Predaj čerstvého kravského mlieka 24 hod. denne

z mliečneho automatu v Námestove.

Vedľa parkoviska SAD, pri supermarkete TEMPO.

Mlieko z farmy dojníc Klin.

mlieko

Mlieko

mliekoMlieko

je kvapalina produkovaná mliečnymi žľazami samíc cicavcov. Je to základný zdroj výživy pre mláďatá predtým ako sú schopné tráviť inú potravu.

Surové mlieko (kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie) a zvlášť mliečne výrobky z týchto mliek už niekoľko tisícročí tvoria hlavnú potravinovú zložku človeka.

Výživová hodnota 100g kravského mlieka

  • energia: 273 KJ
  • voda: 87,6 g
  • sušina: 12.4g
  • bielkoviny: 3,25g
  • tuky: 3,37g
  • sacharidy:4,7g

 

Minerálne látky:

vápnik, železo, sodík, horčík, fosfor, chlór, draslík, zinok, jód

Vitamíny:

  • A - očný vitamín, podporuje rast organizmu, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám, pri jeho nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice
  • B1 - pomáha telu premieňať sacharidy (cukry) na energiu, je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca, svalov a nervového systému, jeho nedostatok sa prejavuje slabosťou, únavou a poškodením nervov
  • B2 - potrebujeme ho pre telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov, pri nedostatku je pokožka suchá, popraskaná, oči sú citlivé na prudké svetlo
  • C - chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny, pomáha pri regulácii rastu, hojení rán, ak ho má telo málo, je náchylnejšie na infekcie
  • D - je potrebný pri vstrebávaní vápnika, ak ho má telo málo, rednú kosti, kazia sa zuby
  • E - chráni bunky, pomáha pri raste, vývine svalov, podporuje funkcie krvného obehu, nervového a tráviaceho systému
  • B6 - pomáha pri metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry, jeho nedostatok postihuje svaly, príznakom sú problémy s rastom a imunitným systémom
  • B12 - nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, fungovanie nervového systému, pri jeho nedostatku môže nastať degenerácia kostnej drene
  • niacín - podporuje tráviacu sústavu, kožu, nervy, pomáha pri premene potravy na energiu, ak ho má telo málo, prejavuje sa to problémami s trávením alebo kožnými problémami
  • kyselina listová - je potrebná pri metabolizme bielkovín, pri tvorbe červených krviniek, raste a fungovaní buniek, jej nedostatok spôsobuje okrem iného aj šedivenie vlasov
  • kyselina pantoténová - pomáha pri spracovaní prijatých živín, dôležitý je pre hormóny a spracovanie cholesterolu

 

Aktuality

Video

Mliekomat

 Mliekomat

 

 Otvorený NON-STOP