Výrobky z mlieka
Čerstvo nadojené mlieko z nášho automatu sa nechá odstáť, kým sa na jeho povrchu neusadí smotana, tučná zložka mlieka.
Maslo sa vyrába zo smotany, ktorá sa obyčajne nechá skysnúť, pretože maslo z nej je trvanlivejšie než zo sladkej smotany. Smotanu vyšľaháme mixérom asi 10 - 15 minút, kým sa nevytvorí maslo, z ktorého ručne vytlačíme prebytočnú vodu.
Hotové maslo dáme do nádoby a odložíme do chladničky.
Mlieko z nášho automatu necháme pri izbovej teplote skysnúť (najlepšie v tej istej nádobe v ktorej ho budeme ohrievať). Môže to trvať až dva dni. Ak chceme proces skysnutia urýchliť pridáme do mlieka už predtým skysnuté mlieko, alebo zakysanku, alebo lyžicu citrónovej šťavy.
Keď mlieko skysne pomaly ho ohrievame. Na mäkký tvaroh stačí teplota 30-40° C. Vrstvy, ktoré sa na chvíľu zdanlivo spojili, sa postupne po pár minútach (15 – 20 minút) oddeľujú, a po premiešaní sa tvaroh usadí na dne nádoby. Mlieko odstavíme, zakryjeme a necháme pomaly vychladnúť. Po vychladnutí sa obsah hrnca precedí (najlepšie cez textilnú plienku). . Tvaroh treba skladovať pri teplote do 8 °C.
Mlieko z nášho automatu zahrejeme tesne pod bod varu. Potom ho necháme vychladnúť približne na 40 °C a zmiešame ho s jogurtom a prelejeme do menších nádob so šrobovacím vrchnákom. Potom odložíme na teplé miesto. Môžeme využiť rúru, keď ju máme ešte teplú z pečenia, v zime sa dá použiť aj radiátor, alebo jogurtovač, prípadne uložíme zmes do perín. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je 30 až 40 °C. Zmes necháme stáť asi 10-15 hod. Dochutíme podľa ľubovôle. Ak chcete jogurt urobiť aj na budúce, postupujte rovnako, len namiesto kúpeného jogurtu použite vlastný.
Mlieko zahrejeme na 38 °C a pridáme doňho kyslé mlieko a zamiešame. Potom pridáme do mlieka syridlo, ktoré zriedime s trochou vlažnej vody a dobre rozmiešame.
Zo syra, ktorý sme si vyrobili si môžeme naťahať korbáče. Syr nakrájame na tenké plátky, ktoré vložíme do hrnčeka s horúcou vodou a vareškou sa snažíme urobiť zo syra hmotu podobnú gume, keď je syr dobre rozohriaty v teplej vode palcom a ukazovákom sa snažíme ťahať syrové nite. Niť posúvame do druhého hrnčeka, kde máme studenú vodu v ktorom syr tvrdne.
Všetko zmiešať.
Predaj čerstvého mlieka
Mlieko
je kvapalina produkovaná mliečnymi žľazami samíc cicavcov. Je to základný zdroj výživy pre mláďatá predtým ako sú schopné tráviť inú potravu.
Surové mlieko (kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie) a zvlášť mliečne výrobky z týchto mliek už niekoľko tisícročí tvoria hlavnú potravinovú zložku človeka.
vápnik, železo, sodík, horčík, fosfor, chlór, draslík, zinok, jód